Beste willer
Beste willer

Beste willer

Je moet dit en je moet dat. Dat moest je vroeger al. Mensen die jou zeiden wat je moest doen, hoe je het moest doen, wanneer je het moest doen en waarom je het moest doen. Ouders of anderen. Alsof je zelf niets kon of kon bepalen.

En nu? Hoe gaat dat nu? Het is nog precies hetzelfde, ook al ben je nu volwassen. De politieagent, die vertelt wat je allemaal moet. De huisarts kan het zijn: ‘je moet stoppen met roken’, of ‘je moet meer bewegen’.

Ook tussen de mensen die het dichtst bij je staan vind je de moeters. Het kan je partner zijn en je moet dit en je moet dat, kinderen, vriend of vriendin, familie, buren.

En ja, op je werk is het niet anders. Leidinggevenden, collega’s en anderen waar je in de werksituatie mee te maken hebt. Ook zij kunnen meer moeter zijn. Steeds mensen die zeggen wat jij moet.

Het woord moet is concreet, maar het kan ook subtieler. ‘Kom eens hier’, is er zo één. Zeg jij dan: ‘kom jij maar hier’, dan merk je de irritatie bij jezelf. Dat kan die ander toch ook gewoon vragen? ‘Wil je even hier komen?’

Dat zijn nou de moeters. Soms lijken ze van een andere planeet te komen.

‘Je moet dat kastje dichtdoen, dat is toch een kleine moeite?’ Ja, voor die ander blijkbaar wel, maar niet voor jou als willer. Het zit gewoon niet in jouw systeem, zoals dat wel het geval is bij de moeter.

‘Als je een auto hebt, dan moet je die onderhouden’. Misschien vind jij dat ook wel, maar dat bepaal jezelf wel. Dat hoeft een ander niet voor jou te doen.

Emigreren dan, is dat de oplossing? Nee, want ook daar kom je ze tegen, waar je dan ook bent.

Leren ermee om te gaan, dat is het laatste redmiddel.

Wanneer je ze gaat herkennen en begrijpt waarom de meer moeters zo reageren, dan kan je wat van hen leren. Soms moet je gewoon iets doen of laten. Geen zin in, of ik laat me niet dwingen wat bij de willers dikwijls speelt, kan ervoor zorgen dat je weinig tot niets meer moet van jezelf. Het zin willen hebben overheerst dan. Wat meer bewegen, contacten onderhouden, actiever worden of iets anders wat voor jou van toepassing is. Soms kan het juist goed zijn om toch maar iets meer te moeten.

Terug