Medewerker en kernbehoeften
Medewerker en kernbehoeften

Medewerker en kernbehoeften

Wanneer de behoeften van iemand niet of minder aansluiten bij de functie en de werkomgeving, zoals collega’s en de leidinggevende, wordt een extra inspanning van de medewerker gevraagd. Een extra inspanning die dagelijks terugkeert.

Denk maar aan functies die een langdurige concentratie vragen

Daar waar de een hierdoor juist wordt gemotiveerd, zit de ander al na enkele minuten rond te kijken, op zoek naar contact met andere mensen. Het gemis aan dit contact is een voorbeeld van de dagelijkse extra inspanning die iemand moet leveren wanneer de behoeften niet aansluiten.

Het is voor te stellen dat de dagelijkse hoeveelheid energie die iemand in zijn werk moet steken, sterk afhankelijk is van het antwoord op de vraag: ‘Sluiten de behoeften die de persoon biedt aan bij de behoeften die de functie en werkomgeving vraagt?’

Soms lijkt het onbegrijpelijk dat iemand zo heel anders kan reageren dan de ander. Met de een loopt een ontmoeting, een gesprek, de samenwerking als vanzelf, bij de ander is het zoeken, aftasten en zelfs vaststellen dat er herhaaldelijk stiltes vallen.

Wanneer iemand de keuze zou hebben, zou hij zich waarschijnlijk het liefst omringen met mensen die dezelfde ‘taal’ spreken. In de praktijk en vooral in de werksituatie is dat meestal niet mogelijk. De vraag is van welke mensen iemand het meest kan leren. Van de mensen die dezelfde ‘taal’ spreken, of juist de mensen die een andere invalshoek hebben? Waarschijnlijk het laatste, maar dat vraagt kennis en inzicht van de kernbehoeften.

De persoonlijke communicatietraining

Met het persoonlijk profiel krijgt de medewerker inzicht in de eigen behoeftepatronen. Met persoonlijke communicatietraining leert de medewerker om te gaan met de tegengestelde kernbehoeften bij anderen.